والدین همیشه نگران شستن فرزند تازه متولد شده شان هستند، اما اصلا جای نگرانی نیست. شما تنها به تمرکز و کمی تمرین نیاز دارید.

 

یکی از تجارب بی نظیر برای پدر و مادر، حمام کردن نوزارد خود برای اولین بار است. ولی پیش آمده است که این تجربه بی نظیر تبدیل به یک مشکل و استرس بزرگ برای والدین بشود. استرس اینکه پوست نوزاد واکنش نامناسب به آبی که بر روی بدنش ریخته می شود داشته باشد؛ یا برای بچه تازه متولد شده مواجهه با آب سخت و اذیت کننده باشد؛ همینطور ترس از لیزخورودن نوزاد در تشت آب و مسائلی ازین قبیل والدین را تا مدتها دچار اضطراب و تشویش می کند. در صورتی که اینکار نه تنها سخت نیست، بلکه با تمرین و تمرکز به یکی از ساده ترین کارهای برای شما تبدیل خواهدشد. بهتر است نگاهی داشته باشیم به سوالات رایج در این خصوص در جهت رفع نگرانی ها و یادگیری این موضوع جذاب و در عین حال مهم :

چه زمانی باید نوزاد تازه متولد شده را به حمام برد ؟

توصیه می کنیم در این امر زیاد عجله نکنی.٬ اگر در بازه زمانی 6 تا 12 ساعت اول، نوزاد تازه متولد شده را به حمام ببرید، خیلی سریع دمای بدنش را از دست میدهد و عواقب جدی ای برای فرزندتان به بار خواهد آورد. به همین علت است که پرستاران فقط به تمیز کردن نوزاد تازه متولد شده با حوله گرم و مرطوب بسنده می کنند.

هر چند وقت یکبار باید نوزاد را حمام کرد ؟

زیاد نمی توان پاسخ مشخص و قطعی برای این سوال ارائه کرد، چون در ماه های اول تولد نوزاد، هر روز حمام کردنش امری غلط است. چون اینکار باعث صدمه دیدن پوست او می شود و مورد توصیه ی هیچ پزشکی نیست. پس اگر نوزاد با برگرداندن غذا، لباس و خودش را کثیف کرد، یا به علت کارکرد دستگاه گوارش، پوشکش کثیف شد، بهتر است با دستمال مرطوب نواحی صورت و گردن وی، و بین پاهایش را بطور کامل تمیز کنید و موضوع حمام کردن را تنها 2 یا 3 مرتبه در هفته انجام دهید.

نوزادمان را شبها حمام کنیم یا روزها ؟

بطور کل این مورد به صورت دلبخواه است. فقط بهتر است زمانی این کار را انجام دهید که هم کودک خوابش نیاید، هم شما فرصت و زمان کافی را برای انجام این کار با آرامش کامل داشته باشید. برخی از والدین زمان صبح را انتخاب می کنند چون معتقدند قرزندشان خواب لازمش کرده و سرحالتر و بشاش تر است و از مواجهه با آب لذت می برد. و در نقطه ی مقابل برخی معتقدند حمام قبل از خواب بهترین روش برای آرام کردن نوزاد و به خواب رفتن سریعش است

شستن نوازد با یک اسفنج کفایت می کند ؟

آکادمی اطفال آمریکا توصیه می کند تا زمانی که بند ناف نوزاد نیفتاده است، او را روی یک سطح صاف قرار داده و با یک اسفنج گرم تمیز کنید. به طور معمول بند ناف نوزاد بین 3 تا 7 روز خواهد افتاد و در این بازه ی زمانی اسفنج بهترین راه حل برای تمیز کردن نوزادتان است. ضمن اینکه اگر در حین تمیز کردن نوزاد، بند نافش خیس شد، اصلا نگران نشوید. فقط کافی است سریعا آن محل را به طور کامل خشک کنید تا از بروز عفونت جلوگیری شود.

مشخصات بهترین وان برای شست و شوی نوزاد ؟

وان های پلاستیکی ایستاده با اقبال زیادی نزد والدین مواجه شده است. البته افرادی هم هستند که تشت های پلاستیکی و وانهای بادی را مناسب می دانند.. در برخی موقعیت های ضروری هم سبنک های ظرف شویی به کار پدر و مادرها آمده است (با شرط تمیز بودن کامل سینک جهت جلوگیری از عفونت ناحیه تناسلی نوزاد، و همینطور سرد نبودن هوای آشپزخانه).
به یاد داشته باشید مهمترین فاکتور ایمنی فرزندتان است و تا وقتی که این مهم رعایت شود نوع وان و محل شستشوی او آنچنان مهم و نگران کننده نیست. لازم به ذکر است که هیچگاه نباید فرزندتان را در وان تنها رها کنید و در تمامی دقایق باید همراه او باشید. تلاش کنید وسایل مورد نیاز از قبل نزدتان باشد و یک دست خود را روی بدن نوزاد به جهت نگه داشتن او قرار دهید.

آب داخل وان چقدر باشد ؟

طبق نظر کارشناسان ارتفاع آب اگر 5 تا 8 سانتی متر باشد کافی است. فقط بهتر است هرچند دقیقه یکبار مقداری آب گرم روی بدن نوزاد بریزید که هم سردش نشود و هم جلوی سرماخوردگی اش گرفته شود. گاهی هم از برخی متخصصان می شنویم که میزان آب باید تا شانه های نوزاد باشد. لذا اگر میخواهید به این شیوه پیش بروید باید حواستان را چندبرابر جمع کنید تا حتی یک ثانیه نوزاد در آب فرو نرود و پیامدهای جبران ناپذیری ایجاد کند.

نوزاد را چگونه داخل وان نگه داریم ؟

بهتر است این شیوه را به بهترین نحو ممکن انجام دهید تا در طول حمام کردن هم به نوزادتان خوش بگذرد و هم خاطر شما آسوده باشد. بهترین شیوه بدین صورت است که با یک دست از سر فرزندتان مراقبت کنید و با دست دیگر اندامش را. سپس او را آرام آرام از سمت پاها داخل وان قرار دهید، و وقتی گه نوزاد بطور کامل در آب قرار گرفت، بازویتان را پشت سر و کمر فرزند دلبندتان قراردهید تا تکیه گاهی مطمئن و ایمن برای او فراهم شود. سپس با کمک دست دیگر اندام نوزاد را شسته؛ و برای شستن پشتش او را به حالت نیمه نشسته قرار دهید؛ به طوری که سینه اش به ساعد دست شما چسبیده باشد. با این روش میتوانید خاطره خوبی از این لحظات برای خود بسازید.

نوزاد را چگونه خارج از وان بشوییم ؟

راحت ترین راه این است که روی پاهای خود حوله ای خشک قرار دهید و نوزاد را روی آن بخوابانید. سپس با دســت راست شانه چپ نوزاد را نگه دارید. در این حال ســر و گردن او روی بازوی شــما خواهد بود. حل می توانید با اسفنجی خیس تمام اندام او را بجز سرش بشویید. سپس وی را به صورت دمر روی پاهای خود قرار داده، و با مقدار کمی شامپوی بچه سرش را شست و شو دهید. حتما این نکته را رعایت کنید که قبل از ریختن آب روی سر نوزادف دستتان را بالای پیشانی اش قرار دهید تا مانع از ورود آب و کف به چشمان این فرشته کوچک بشود.

شامپو یا صابون خاصی برای شستن نوزاد نیاز داریم ؟

نگران این مطلب نباشید. در دو ماه اول آب و اسفنج کفایت می کند. ولی به مرور می توانید از شامپو و صابون بچه بهره ببرید. چون تنها راه از بین بردن چربی های روی پوست نوزاد استفاده از مواد شوینده مناسب این سن است. یادتان باشد اصلا از صابونهای معمولی استفاده نکنید چون به پوست نوزاد آسیب جدی وارد می کند و خاصیت اسیدی آن موجب خشکی ، التهاب و حتی سوختگی های مختلف می شود. ضمنا پوست و سر نوازد را هم به یکباره با شامپو و صابون مخصوصش در تماس قرار ندهید؛ بلکه یک نقطه ی کوچک بی خطر را انتخاب کرده و با میزان بسیار کمی از صابون و شامپو حساسیت بدن او را بسنجید. اگر پوســت او طی چند ساعت (و نه چند دقیقه) دچار خارش یا سوزش نشد، آن محصول بهترین گزینه برای فرزند نازنیتان است.

طریقه خشک کردن نوازد پس از حمام ؟

فرزندتان را داخل یک حوله خشک و تمیز پیچیده و با فشار ملایم دستانتان تمایم قسمت ها بدنش را خشک کنید. باید مراقب باشید که حوله روی پوست او کشیده نشود چون باعث خراش و ایجاد درد برایش می شود. برخی نواحی هستند که با باقی ماندن آب در این قسمتها، رشــد قارچ و ایجاد عفونت و بیماری را باعث می شوند؛ مانند زیربغل، گردن، بین رانها و غیره. برای همین خشک کردن این نواحی را هم با دقت و بدون کشیدن حوله روی این بخشها، فراموش نفرمایید.
داخل گوش بچه را هم با یک پنبه استریل میتوانید با آرامی خشک کنید. ضمنا اگر دمای هوای اتاق گرم و مناسب است می توانید پیش از پوشاندن لباس، کمی لوسیون بچه به بدن او زده و به آرامی ماشاژ دهید. مطمئن باشید فرزندتان ازین کار لذت خواهد برد.

تهیه شده: نی نی سلامتninisalamat.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *